Općina Dugopolje Općina Dugopolje Dugopolje - Koprivno
Kotlenice - Liska
09.07.2019.

Započela izgradnja reciklažnog dvorišta

Započela izgradnja reciklažnog dvorišta

Reciklažno dvorište u Dugopolju počelo se graditi. Ugovor sa izvođačem GT trade iz Splita je potpisan te su sa početkom lipnja krenuli radovi. Radovi bi trebali potrajati osam mjeseci, a mi vjerujemo da će biti gotovi i prije i da će Dugopolje biti jedna od prvih općina u Dalmatinskoj zagori s funkcionalnim reciklažnim dvorištem.

Inače, radi se o projektu u kojeg se krenulo krajem 2016. godine. Aplicirali smo na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i uspjeli smo povući 3,6 milijuna kuna europskih sredstava.

Vrijednost cijelog projekta po troškovniku iznosi 4,3 milijuna kuna, a javna nabava je 5,7 milijuna kuna. Reciklažno dvorište bit će sagrađeno prema najvišim ekološkim standardima. Za one koji još ne znaju, na reciklažno dvorište Općine Dugopolje će svi stanovnici općine moći donijeti svoj razvrstani otpad ( papir, staklo, metal, plastika, odjeća i sl.), kao i krupni otpad, te ga potpuno besplatno predati na daljnu obradu.

Svjesni smo odgovornosti prema izvoru rijeke Jadro i rijeke Žrnovnice, kao i prema stanovnicima grada Splita, tako da smo sve ove godine razvoj poduzetničkih zona pratili i gradnjom separatora i svih potrebnih dijelova sustava za zaštitu okoliša. Ovo reciklažno dvorište nalazi se u našoj poduzetničkoj zoni Bani sjever koja je potpuno komunalno opremljena. Imat će sve potrebne separatore. Ono će biti spojeno na Eko kaštelanski zaljev i nema nikakvog straha da može imati ikakav negativan utjecaj na okoliš, što su potvrdile nadležne inspekcije i ministarstva.

Uspješno smo aplicirali na sredstva ministarstva za spremnike za odvojeno prikupljanje otpada, ali to ide nešto sporije, još uvijek čekamo jer se nabava provodi na razini Ministarstva. Trebali bismo podijeliti 1800 spremnika mještanima općine Dugopolje. Također, postavili smo pet zelenih otoka, u suradnji s čistoćom Split ih praznimo. U sklopu projekta Razmišljaj Eko-logično, koji provodimo u partnerstvu sa susjednim gradovima i općinama, provodi se intenzivan program edukacije. Bit će cijeli niz zanimljivih događaja. Planiramo koncerte, trke karetima napravljenim od recikliranih materijala te druge edukativne aktivnosti kojima ćemo upoznavati mještane sa prednostima razvrstavanja otpada.