Općina Dugopolje - Logo Općina Dugopolje Dugopolje - Koprivno
Kotlenice - Liska
20.03.2017.

Dugopolje

Svakome tko jednom dođe u Dugopolje, jasno je zašto je dobilo upravo to ime. U kraškom prirodnom okruženju, ispod sjevernih padina planine Mosor, smjestilo se dugo plodno tlo koje su njegovi stanovnici stoljećima obrađivali. Sa sjeverne strane polja, cijelom njegovom dužinom, na malo uzdignutom terenu, prostire se naseljeno mjesto Dugopolje.

Prvi put ime Dugopolje je zapisano 1283. godine i to na dokumentu na latinici kupoprodajnog karaktera. Ipak, povijest Dugopolja je mnogo ranije počela. Pronađeni ostaci iz doba neolitika, upućuju na to da su ljudi već tada naseljavali ovo područje. Kada su Hrvati naselili ovo područje i osnovali prvu hrvatsku državu, Dugopolje je spadalo pod klišku županiju. Od onda do danas, u povijesti Dugopolja zabilježeni su mnogi značajni događaji koji su oblikovali današnji prostorni izgled Dugopolja, demografsku sliku, društveni i gospodarski život te samosvijest Dugopoljaca.
Može se općenito reći, da je povijest Dugopolja ispisana tijekom hrvatske povijesti. Detaljan opis događanja na ovom području može se pročitati u monografiji Općine Dugopolje: „Dugopolje, Zbornik radova Općine Dugopolje“.

Skip to content