Općina Dugopolje - Logo Općina Dugopolje Dugopolje - Koprivno
Kotlenice - Liska
20.03.2017.

Antika

Dugopolje se nalazi u samom središtu Dalmacije, tek desetak kilometara od Salone, neposredno u zaleđu prvoga niza planinskih lanaca. Putovi što vode od Salone prema unutrašnjosti sjekli su dugopoljsku visoravan. U dugopoljskom zaselku Kapela nalazila se važna bifurkacija cesta: jedne koja ide prema sjeveru (pravac Aequum), a druga sjeveroistočno (pravac Pons Tiluri i nadalje prema Naroni). Upravo u blizini bifurkacije nađena su dva miljokaza koja su objavljena još dosta davno. Nešto južnije nalazi se još jedna bifurkacija ciji je krak išao u samo Dugopolje, a od tuda po svoj prilici sjevernije prema Tiluriju, logoru VII. legije.

Od neobjavljenih nalaza najvažniji je ulomak sarkofaga Lucija Signija koji su nedvojbeno izradile salonitanske radionice (kraj II. ili rano III. st). Sarkofag se nalazi u blizini župne crkve, kao i fragmenti stela bez natpisa u podu crkve.

Najvažniji nalaz u Dugopolju otkriven je 1981. u blizini bifurkacije u Kapeli na lokalitetu Crkvine. Riječ je o podzemnoj grobnici koja je bila sačinjena od stela s natpisima. Na žalost, natpisi na dvije stele su otučeni, odnosno izlizani. Tip grobnice je tipičan za dalmatinsko područje, a prevladava u kasnoj antici. Vjerojatno ni ta s malim otvorom na pročelju nije starija od IV. st. Budući da je grobnica bila na lokaciji koja se naziva Crkvine, po svoj je prilici iz starokršcanskog doba, jer toponim pouzdano upozorava da se tu nalazila i starokršćanska crkva. U blizini su bile ilirske gradine ciji su se stanovnici spustili s brijega uz cestu i tu formirali naselje. Vjerojatno je tu u blizini bila na cesti i postaja (statio).

Na tome bi se mjestu trebalo provesti temeljita arheološka istraživanja.

Skip to content