Općina Dugopolje - Logo Općina Dugopolje Dugopolje - Koprivno
Kotlenice - Liska
20.03.2017.

Koprivno

Koprivno i njegova okolica tipičan je primjer krškoga krajolika. Nalazi se sjevernozapadno od Dugopolja i zaštićeno je brdima sa sjeverne strane koja čuvaju od hladnih vjetrova a sa juga je cijeli dan okupano suncem.

Koprivno se prvi put spominje davne 1371g. Kada je Bartul Marić došao u Split da bi mu kaptol izdao prijepis isprave nad vlasništvom sela Koprivna. Župna crkva je sagrađena 1905. sredstvima Vjerozakonske zaklade i prilozima mještana. Ona je u drugom svjetskom ratu bila zapaljena. Za vrijeme ekskurijalnog upravitelja župe don Marina Barišića,(1992-2002) kuća je temeljito uređena, dvorana obuhvaća cijelo prizemlje, a na katu je uređen stan. Župna crkva Svih Svetih je jedina crkva u župi.

Današnja je crkva sagrađena 1901.godine sredstvima iz Vjerozakonske zaklade i doprinosima župljana. Crkva je sagrađena na mjestu stare i znatno manje crkve. Nije poznata godina gradnje stare crkve.

Mjesto je kao i okolna sela tijekom stoljeća bilo pod raznim vladarima i režimima sve do samostalnosti Republike Hrvatske. Poljoprivredom i stočarstvom su se mještani bavili za svoje potrebe. Uzgajaju se žitarice i povrće a od stočarstva (krave ovce koze itd.),koje svakim danom su sve manje zastupljene zbog velikog razvoja mjesta kao i slabog interesa mladih ljudi.

1992 godine Dugopolje osniva svoju općinu i mjesto Koprivno koje je prije pripadalo Općini Klis ulazi u okvir Općine Dugopolje. Od tada mjesto svakim danom napreduje u svakom pogledu, od opremanja komunalne infrastrukture do napravljenog športskog centra u Koprivnom koje nosi ime mještanina poginulog u Domovinskom ratu (pokojnog Dražena Šamadana). Danomice napreduju ostali radovi u mjestu od opremanja pedesetak parcela u novoj stambenoj zoni u Koprivnom do završetka glavne prometnice kroz mjesto. Prvih mjeseci 2009 godine počeli su i radova na novoj crkvi i pastoralnome centru.

Što se tiče nataliteta 1938 godine selo je brojalo 398 duša a 2001. g. 250 mještana dok danas drži isti prosjek. Prometna povezanost mjesta je odlična i može se doći iz svih pravaca, sa istoka iz mjesta dugopolja ili sa juga kod benzinskih crpki OMW kao i sa zapada iz mjesta Konjsko.

Skip to content