Općina Dugopolje - Logo Općina Dugopolje Dugopolje - Koprivno
Kotlenice - Liska
28.10.2019.

OBJAVA ČETVRTOG JAVNOG DOGAĐAJA O GOSPODARENJU OTPADOM U SKLOPU PROJEKTA -Razmišljam EKOlogično

U sklopu projekta „Razmišljam EKOlogično“ dana 24.10.2019., u Osnovnoj školi don Lovre Katića u Solinu obilježen je Međunarodni dan borbe protiv klimatskih promjena.

Kao što smo i najavljivali program je započeo sadnjom kostela i maslina. Učenici su „zasukali“ rukave i spretno zatrpavali rupe oko novih stabala. Spremno su im se pridružili i gradonačelnik Dalibor Ninčević i Frane Polić, viši stručni suradnik za pripremu i provedbu EU projekata.

Nakon sadnje prisutne je pozdravio gradonačelnik te pozvao sve da se uključe u borbu protiv klimatskih promjena i pridruže građanskoj akciji „Zasadi drvo, ne budi panj“. Potom je proglašen najbolji tematski plakat. Da posjetimo u natjecanju su sudjelovale osnovne škole s područja projekta (Grada Solina, Općine Podstrana, Općine Klis i Općine Dugopolje) gdje su učenici izradili tematske plakate za koje su posjetitelji na javnim tribina o gospodarenju otpadom provedenim u sklopu Projekta glasovali. U konkurenciji maštovitih radova najviše glasova je dobio plakat kojeg su izradi učenici osnovne škole Petra Kružića Klis te je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove Marijana Žižić dodijelila Plaketu ravnatelju Nevenu Tešiji. Učiteljica Sanja Modrić i učenici zatim su izložili prezentaciju na temu „Mijenjajmo navike, a ne klimu“, a učiteljica Ankica Glavina i učenici „Školski vrt nekad i sad“. Bilo je vrlo zanimljivo vidjeti fotografije školskog okoliša prije- kada je većina prostora bila betonirana i služila za parking vozila i sada kada se školski vrt oplemenio raznim biljnim vrstama i na taj način privukao raznoliki životinjski svijet. Prisutni su također saznali o projektu „Bee happy“ kojim škola sadnjom medonosnih biljaka privlači pčele u školski vrt. Predstavnica tvrtke Alfa atest d.o.o. Anđela Dželalija izložila je stručno predavanje o Utjecaju otpada na klimatske promjene, u kojem je iznijela kako nepravilnim gospodarenjem otpadom direktno negativno utječemo na promjene klime, a sadnjom drveća sudjelujemo u borbi protiv njene promjene.

Na kraju događaja svima se zahvalio zamjenik gradonačelnika Ivica Rakušić i istaknuo kako su djeca najbitnija u provedbi svih aktivnosti jer su upravo ona ta koja će potaknuti odrasle na promjene.

 
Projekt “Razmišljam EKOlogično” sufinancirala je Europska unija iz Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u financijskom razdoblju 2014.-2020.
Skip to content