Općina Dugopolje - Logo Općina Dugopolje Dugopolje - Koprivno
Kotlenice - Liska
04.07.2023.

Kraj projekta “PIJAT DOBROTE”

Projekt “Pijat dobrote” predstavlja iznimno značajnu inicijativu koju su zajedničkim snagama provodili Općina Dugopolje i Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Solin, tijekom razdoblja od lipnja 2021. do lipnja 2023. godine. Ovaj hvalevrijedan projekt je ostvaren zahvaljujući podršci Europskog socijalnog fonda, s ukupnim iznosom bespovratnih sredstava od 213.405,79 € (1.607.905,20 kn).

Središnji cilj “Pijata dobrote” usmjeren je na podizanje kvalitete života ranjivih skupina stanovništva putem unaprjeđenja izvaninstitucionalnih usluga. Ovaj projekt je posebno naglasio svoju svrhu kroz implementaciju socijalne kuhinje te uspostavu mobilnog tima za dostavu obroka, što je značajno doprinijelo pristupačnosti ove važne socijalne usluge.

Važno je istaknuti da je “Pijat dobrote” bio od ključne važnosti za zajednicu, omogućavajući podršku i pomoć onima koji su se nalazili u teškim okolnostima. Kroz ovu inicijativu, Općina Dugopolje i Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Solin su pokazali predanost humanitarnim vrijednostima i brizi o potrebama svojih sugrađana.

U sklopu provedbe projekta, nabavljeno je vozilo namijenjeno pružanju izvaninstitucijskih socijalnih usluga, programa te raznih mjera i aktivnosti. Ovom inovativnom inicijativom, stvoren je mobilni tim koji je bio sastavljen od kuhara zaduženih za pripremu obroka te vozača domara koji je obavljao njihovu distribuciju. Kroz ovaj pristup osigurana je praktična dostupnost i pristupačnost socijalne usluge, posebno za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću.

Projekt je također organizirao javnU kampanju koja je uključivala edukativne radionice usmjerene na podizanje svijesti o pretilosti među starijim osobama. Cilj ovih aktivnosti bio je promovirati zdrav način života kroz uravnoteženu prehranu, tjelesnu aktivnost te pozitivan životni stav prema sebi i okolini. Kroz razne radionice, sastanke i programe u zajednici, projekt je pružao podršku starijim osobama i djeci s posebnim potrebama, kao i njihovim obiteljima.

Kroz provođenje javne kampanje, postignuta je veća svijest u društvu te su se pružile informacije o pravima i mogućnostima djece i mladih s teškoćama u razvoju. Ovime su se negativni stavovi zamijenili pozitivnijim i podržavajućim, pridonoseći općoj toleranciji prema različitosti, te potičući vrijednosti poput strpljenja, humanosti i empatije.

Uključivanjem predstavnika Gradskog društva Crvenog križa Solin, koji su iskusni u radu s osobama u nepovoljnom položaju, osigurana je maksimalna prilagodba projektnih aktivnosti prema potrebama ranjivih skupina. Ovaj partnerstvo dodatno je doprinijelo učinkovitom upravljanju projektom.

Projekt “Pijat dobrote” svakodnevno je obuhvaćao 75 krajnjih korisnika, među kojima su 22 osobe starije životne dobi i 53 djece s posebnim potrebama. Ova uspješna suradnja predstavlja temelj za buduće planove i produbljivanje humanitarnog djelovanja te jačanje deinstitucionalne socijalne skrbi u zaobalju Urbane aglomeracije Split.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj objave isključiva je odgovornost Općine Dugopolje.

Za više informacija o EU fondovima:

Skip to content