Općina Dugopolje - Logo Općina Dugopolje Dugopolje - Koprivno
Kotlenice - Liska
25.08.2022.

„Biraj biciklu!“: U đir po Dugopolju sve do špilje Vranjače

Projekt „Biraj biciklu!“ ‘dopedalirao’ je i do Dugopolja! Nakon Podstrane, Klisa, Dicma i Trogira, četiri terminala s deset električnih i deset klasičnih bicikala postavljena su danas u susjednoj općini pod sjevernim padinama Mosora.

Međutim, ovdje se radi o nadogradnji sustava, a ne o otvaranju. Naime, Dugopolje je 2019. godine dobilo prva dva terminala s ukupno osam bicikli, čime je postalo prva općina u Dalmatinskoj zagori koja je uvela sustav javnih bicikli financiran sredstvima Ministarstva turizma.

Danas se na postojećem biciklističkom odmorištu Lokva Dračanica upriličilo predstavljanje novih postaja, tako da je ukupan broj dostupnih javnih bicikala u Dugopolju sada 28. Jedna je postaja baš Lokva Dračanica, za koju će vam lokalci reći da je jedna od najljepših lokacija općine, nadomak gospodarskih i stambenih zona. Tu je trenutno i prekrasan park. Ostale su lokacije Koprivno, Kotlenice i Kute-Pelenjak. Koprivno je najveće naselje izvan centra Dugopolja, u Kotlenicama se postaja nalazi pored špilje Vranjače, a Pelenjak u Kutima najudaljeniji je zaseok i također vrlo posjećeno izletište.

Vedrana Franić, vršiteljica dužnosti pročelnice Službe za razvoj grada Splita, vodećeg partnera u projektu, izrazila je zadovoljstvo što su kroz projekt „Biraj biciklu!“ značajno doprinijeli nadogradnji postojećeg sustava javnih bicikala u Dugopolju te vjeruje da će u bliskoj budućnosti biti potrebe za daljnjim širenjem mreže, kako u općini, tako i u ostalim gradovima i općinama obuhvaćenima projektom.

„Bilo je skepse i govorilo se da projekt neće uspjeti, međutim građani su u lockdownu mnogo koristili bicikle i tako su nastavili i kasnije. U travnju smo samo u Splitu imali preko 34 tisuće korištenja, što je rekord u državi. Građani su prihvatili sustav, lakše im je prebroditi prometne gužve. Naša je namjera smanjiti pritisak prometa u užem centru, a nastojat ćemo osigurati svakom kvartu barem jednu postaju. Tako bismo povezali sve i potaknuli korištenje alternativnog oblika prijevoza.“, pojasnila je Franić.

Rezultati projekta sve su bolji i možemo sa sigurnošću reći da su građani objeručke prihvatili ne samo doslovno volan bicikala, već i ideju ovakvog načina prijevoza. Jednostavnog, efikasnog, a ekološki prihvatljivog. Na dnevnoj razini, pogotovo u vrijeme turističke sezone, prima se i po nekoliko puta više zahtjeva nego što ima dostupnih bicikala.

Kroz projekt „Biraj biciklu!“, istaknula je Franić, za osam gradova i općina osigurano je ukupno 242 električne i klasične bicikle na 41 novoj postaji, sve kako bi se smanjila ovisnost o automobilima, a stanovnicima naših gradova i općina osigurao zdrav i održiv oblik prijevoza, uz nultu stopu onečišćenja zraka.

„Općina Dugopolje je već 2019. krenula s razvojem urbane i održive mobilnosti, gdje smo preko EU projekta vrijednog 250.000 kuna uspješno financirali dvije postaje s ukupno osam bicikala, a sad s nove četiri postaje i 20 novih bicikala sretni smo što možemo reći da je općina kvalitetno premrežena. Rasporedili smo postaje tako da se mogu obići skoro sva značajnija mjesta. Naravno, želimo nastaviti i dalje razvijati ovakav način cikloturizma, prvenstveno razvojem novih staza koje radimo u suradnji s Turističkom zajednicom.“, rekao je načelnik općine, Perica Bosančić, ne propustivši priliku istaknuti Dugopolje kao bitnu sredinu za punjenje električnih vozila.

„Naša općina prednjači razvojem električnih punionica za električna vozila. Nakon Teslinog Superchargera pokraj stadiona, imamo dva pilona od Petrola u blizini stadiona, jednu općinsku punionicu, a uskoro ćemo dobiti i jednu od prvih punionica snage 350 kW u Hrvatskoj. Time dodatno potvrđujemo našu volju i angažiranost u razvoju urbane i održive mobilnosti.“

Uz ona dva postojeća terminala za bicikle na Trgu dr. Franje Tuđmana ispred Doma kulture i na parkiralištu ispred Sportskog centra Hrvatski vitezovi, s ukupno šest terminala na različitim lokacijama cijelo će se Dugopolje biciklistički spojiti u cjelinu. Dodajmo i da su se na području Dugopolje tijekom proteklih godina održavale razne biciklističke utrke lokalnog i međunarodnog karaktera, za profesionalce i rekreativce.

Moderator i voditelj projekta „Biraj biciklu!“ Toni Jerković riječ je dao i Neni Maršiću, menadžeru za ICT prodaju korporativnim korisnicima, u ime zajednice ponuditelja T-HT i Sustav javnih bicikli.

„Hrvatski Telekom strateški je orijentiran na digitalizaciju gradova i općina s ciljem stvaranja novih mogućnosti i unaprjeđenja kvalitete života cjelokupne zajednice. Projekt sustava javnih bicikala, u koji smo se uključili s našim partnerom Nextbike, izvrstan je primjer kako doprinosimo još boljoj povezanosti gradova i općina, stavljajući u fokus pitanje mobilnosti kao bitnog aspekta zdravijeg i kvalitetnijeg života. Dosadašnja iskustva korisnika javnih bicikala su pozitivna i nimalo ne sumnjamo da će isto tako biti i u Dugopolju koji sada svojim stanovnicima i posjetiteljima pruža novu dodatnu pogodnost. Vjerujemo kako će ovaj projekt nastaviti privlačiti velik interes građana, ali i turista koji dolaze posjetiti ovo područje te se veselimo daljnjoj suradnji.“

Unatoč inflaciji i poskupljenjima u gotovo svim životnim područjima, cijene najma bicikala ostaju nepromijenjene. I jako su pristupačne – pet kuna za pola sata korištenja klasičnog bicikla i deset kuna za pola sata električnog. A godišnja pretplata, koja vrijedi za cijelu Hrvatsku, iznosi samo 200 kuna i s njom se mogu neograničeno koristiti bicikli po pola sata.

Ukupna vrijednost projekta „Biraj biciklu!“ iznosi 13.609.435,83 kuna, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda s 10.893.396,68 kuna, u sklopu ITU Poziva „Urbana mobilnost – Razvoj sustava javnih bicikala na području Urbane aglomeracije Split“.

Skip to content