Općina Dugopolje - Logo Općina Dugopolje Dugopolje - Koprivno
Kotlenice - Liska
21.03.2017.

KUD Pleter

Kulturno-umjetničko društvo „Pleter“, Dugopolje službeno je osnovano 28. svibnja 1999. godine, mada je s konkretnim radom započelo vec 1998. godine. Posljednjih godina identitet se KUD-a „Pleter“, njegov učinak i doprinos u lokalnoj zajednici, no prvenstveno njegov imidž i znacaj u širem smislu, uvelike promijenio.

KUD «Pleter» je slijedom osnovne ideje osnivača, od svog osnutka, kada je pri istom djelovala grupica entuzijasta s željom da prvenstveno obnove i sačuvaju folklorni izricaj dugopoljskog kraja, prerastao u respektabilnu kulturno-umjetničku udrugu koja zna, hoće, a dokazala je da može okupiti poklonike kulture i umjetnosti u Dugopolju (a i šire) i zajednicke napore i energiju usmjeriti ka kulturnim dosezima širim od ideje očuvanja tradicije kraja.

Danas pri KUD-u «Pleter» djeluje 100-njak članova raspoređenih u nekoliko sekcija:

Folklorni ansambl i pučki pjevači
Dječji folklorni ansambl
Ženska vokalna skupina «Kraljica Jelena»
Ženska klapa «Murtela»
Mandolinsko-tamburaški sastav i svirači tradicijskih glazbala

KUD «Pleter» je udruga koja prvenstveno okuplja lokalne amatere koji se žele baviti glazbeno-scenskim stvaralaštvom, no podjednako je aktivan i u širem djelokrugu. Organizira gotovo sva kulturna događanja u Općini Dugopolje: koncerte, folklorne svečanosti, promocije knjiga, izložbe i sl. KUD «Pleter» se bavi i izdavačkom djelatnošću.

Od 2005. godine KUD „Pleter“ je član hrvatske sekcije CIOFF-a (Međunarodne udruge folklornih grupa i festivala koja djeluje pri UNESCO-u). Redovitim članom Saveza kulturno-umjetničkih društava Županije splitsko-dalmatinske postaje 2007. godine.

Predsjednik KUD-a Pleter: STANKO BALIĆ, prof.

Kontakt
Trg Franje Tuđmana 1
Dugopolje
21 204

pleter.dugopolje@gmail.com
+385 (0)21 655 612

Tajnica KUD-a Pleter:
Marijana Botić
mob: +385(0)98 257 025
e-mail adresa: marijana.botic@gmail.com

 

Skip to content